Na de enorme ophef over het verzamelen van locatiedata in de iPhone komt Apple eindelijk met tekst en uitleg. Het bedrijf ontkent dat de iPhone de locatie van gebruikers logt. Het gaat ‘slechts’ om een database van locaties van omringende hotspots en mobiele masten. Hiermee kan de iPhone zelf zijn locatie bepalen, maar dat is veel minder exact dan bijvoorbeeld GPS, benadrukt Apple.

Verschillende bugs

Andere omstreden locatiefuncties in iOS die recentelijk aan het licht kwamen worden veroorzaakt door bugs, verzekert Apple. Zo is het niet de bedoeling dat deze locatiedatabase zich een jaar lang ophoopt in de iPhone. Een update zal deze bewaartermijn binnenkort beperken tot zeven dagen.

Verder bleek dat de iPhone doorgaat met het verzamelen van locaties van hotspots en mobiele masten in de buurt ook al heeft de gebruiker locatiediensten uitgeschakeld. Ook dit is een bug en zal worden verholpen, sust het bedrijf.

Rest nog de omstreden functie dat deze cache met locatiedata werd gesynct tussen iPhone en iTunes. Ook dat is een bug: de komende update zal eveneens een einde maken aan dit syncen.