Het lek, dat door Secureworks werd ontdekt, kwam in de publiciteit toen twee beveiligingsexperts op de Black Hat-conferentie (begin augustus) demonstreerden hoe ze draadloos een Macbook konden hacken.

De experts hadden echter niet een driver op de Macbook, maar een driver van een derde partij gebruikt, zo beweerde Apple. "Voor de demonstratie werd niet de 802.11-hardware in de Macbook, maar een usb-apparaat van een derde partij gebruikt", aldus een woordvoerdster midden augustus. "Dat apparaat had andere softwaredrivers dan de Mac."

De donderdag verschenen updates voor Mac OS X (2006-005) en het wifi-station Airport (2006-001) dichten volgens Apple een lek dat door 'eigen onderzoek' aan het licht kwam. De demonstratie op Blackhat leverde 'niet de informatie op waarmee specifieke problemen konden worden geïdentificeerd', zo meldt de fabrikant.

"Hoewel de updates problemen oplossen die door Apple zijn gevonden, staan we uiteraard open voor adviezen van beveiligingsonderzoekers", aldus een woordvoerder donderdag.

Beperkte omvang

De bewuste wifi-driver bevindt zich alleen op de Power Mac, Powerbook, Imac, Mac Pro, Xserve en – de met Power pc-processors uitgeruste – Mac Mini met wifi-functionaliteit.

De Mac Mini met Intel-processor, Macbook en Macbook Pro zijn niet kwetsbaar. Bron: Techworld