De uitrol van iOS 6.1 voor de iPhone, iPad en iPod touch is begonnen. Apple pakt een reeks van kwetsbaarheden aan in onder meer WebKit, StoreKit en de kernel. Qua functies zijn er verbeteringen in spraakbesturing Siri en Apple Maps. Ook breidt Apple de ondersteuning voor LTE uit met meer landen. Nederland zit daar nog niet bij.

WebKit gedicht

De kwetsbaarheden van iOS 6 zitten vooral in WebKit. Op de securitypagina van de update is een lijst van onder meer 20 remote code-execution gaten te vinden. Deze bugs zouden in theorie drive-by-attacks mogelijk maken in mobiele browser Safari. Volgens beveiligingsexpert Mikko Hypponen van antivirusleverancier F-Secure zijn hier vooralsnog geen gevallen van bekend.

Andere kleine bugs zitten in de kernel en WiFi-verbinding, die op de iPhone 3 GS, iPhone 4, iPod touch (4e generatie) en iPad 2 op afstand kan worden verbroken. Ook pakt Apple een mogelijke man-in-the-middle-aanval aan, die door de vals uitgegeven certificaten van Turktrust mogelijk waren.

7 miljard dollar

Wat betreft functionaliteiten verandert er niet veel. Apple verbetert de mogelijkheden met de spraakbesturing via Siri en pakt, zoals het waarschijnlijk ook de komende updates zal doen, de verschillende bugs in Apple Maps aan. In een persbericht kondigt Apple en passant aan dat er inmiddels 800.000 apps in de App Store staan. Daar hebben ontwikkelaars al ruim 7 miljard dollar aan verdiend.

De softwareupdate wordt stap voor stap uitgerold. iOS 6.1 is geschikt voor de iPhone (3Gs, 4 ,5), iPad (3 en 4), de iPad Mini en iPod Touch (4e en 5e generatie). Gebruikers die momenteel iOS 6 draaien kunnen binnenkort de update verwachten.