De Mac OS X v10.5.6 update moet het besturingssysteem beschermen tegen onder andere de bugs die vorige maand opdoken in de Adobe Flash Player. De patches gelden ook voor verscheidene Mac OS libraries, de Mac-kernel, de Podcast Producer en archiveringssoftware. Veel van de bugs kunnen mogelijk gebruikt worden om kwaadaardige software te draaien op een Pc. Alleen de Adobe-bug was bekend bij gebruikers.

Goed getimed

Andrew Storms, directeur security operations bij nCircle Network Security, zegt dat Apple het uitbrengen goed getimed heeft. December is de maand waarin cybercriminelen vaak hun slag slaan. "Dit is niet de maand dat we het rustiger aan kunnen doen," aldus Storms tegenover PCWorld.

Vorige week waren op een Braziliaans blog onthullingen te lezen over de komende patches van Apple. De schrijvers claimden de hand te hebben gelegd op documenten waaruit bleek dat er maar liefst 103 verbeteringen aan zouden komen. Waaronder voor MobileMe. Maar vooralsnog blijft het bij de 21 patches.

In augustus was er nog veel kritiek op een uitgebrachte patch van Apple. De dns-patch zou de bugs in het systeem niet verhelpen en Apple zou lang gewacht hebben met het uitbrengen van de patch. Maar volgens een rapport dat uitkwam in april is dat lange wachten niet opmerkelijk te noemen. Symantec constateerde dat Microsoft een stuk sneller is in het patchen van OS-kwetsbaarheden dan concurrent Apple. Volgens onderzoekers van het Zwitserse Instituut voor Technologie krijgt Microsoft het patchen steeds meer in de vingers terwijl Apple slechter wordt in het patchen van kwetsbaarheden.