Apple zegt 4000 tot 5000 aanvragen van Amerikaanse opsporingsdiensten gekregen over de laatste zes maanden om data vrij te geven van klanten. Apple zegt toestemming te hebben gekregen van de Amerikaanse overheid om die cijfers vrij te geven.

Apple verbergt cijfers in privacy-bericht

Het gaat om de periode van 1 december tot en met 31 mei en er zijn 9000 tot 10.000 accounts of apparaten (telefoons, iPads) bij betrokken, schrijft Reuters. De cijfers staan op de website van Apple, een beetje verborgen onder de noemer “Apple’s Commitment to Customer Privacy”.

De cijfers zijn vaag gehouden omdat de overheid dat eist, daarom blijven de aantallen niet duidelijk en is het onzeker welke opsporingsdiensten welke aanvragen hebben gedaan. Op die manier publiceerden Facebook en Microsoft enkele dagen geleden eveneens die cijfers, wat hen op kritiek kwam te staan van Google. Dat bedrijf heeft de manier van publiceren door Microsoft en Facebook 'een stap terug' genoemd, omdat de bedrijven niet aan mochten geven van welke instanties de aanvragen afkomstig zijn. Google wil juist wel alle details kunnen publiceren.

'Niet meegewerkt aan PRISM'

Apple verklaart in zijn bericht opnieuw dat het niet heeft meegewerkt aan PRISM, het grote dataspionageproject van de National Security Agency en dat altijd een bevel van de rechtbank nodig is om aan dergelijke dataopvragingen te voldoen. Verder zegt Apple dat conversaties via iMessage en FaceTime sowieso veilig zijn, omdat die end-to-end versleuteling kent en Apple daarvan zelf geen sleutel heeft. Ook data via Map Searches en Siri zou niet identificeerbaar zijn.