De nieuwste MacBook Air-modellen worden geleverd zonder Flash. Gebruikers moeten dat zelf installeren, en bijhouden. Java gaat er pas uit met ingang van de volgende versie van OS X. Dat is 10.7 (codenaam Lion) die gepland staat voor komende zomer. Apple erkent dat het met zijn eigen Java-implementatie achterloopt op de oorspronkelijke versies die Oracle (voorheen Sun) uitbrengt.

Verouderd Flash

Hetzelfde geldt in wezen voor Adobe's Flash, waarvan Apple geen eigen implementatie verzorgt, maar dat het wel meelevert met OS X. Ook daarbij is updaten van die software afhankelijk van OS X-updates, waar Apple niet geregeld mee komt. Bovendien hanteert Adobe voor Flash geen regelmatige patch-cyclus (voor zijn PDF Reader wel).

Het is vorig jaar zelfs gebeurd dat de nieuwste OS X-versie (Snow Leopard) uitkwam met een verouderde Flash-versie. Mac-gebruikers die een upgrade uitvoerden, gingen daarmee achteruit qua Flash-installatie. Adobe heeft Apple al beschuldigd van laksheid wat betreft beveiliging, omdat de Mac-maker laat komt met patches.

Geen ban

Apple verklaart dat het Flash nu niet in de ban doet, wat wel zo is op zijn iOS-apparaten (iPhone, iPad en iPod Touch). "We blijven Flash graag ondersteunen, en de beste manier voor gebruikers om altijd de meest actuele en veilige versie te hebben, is om die direct bij Adobe te downloaden", antwoordt woordvoerder Bill Evans op vragen van onze Amerikaanse correspondent.

Praktisch probleem daarbij kan wel zijn dat er geen automatisch update-mechanisme is voor Flash op de Mac. Tot op heden nam Apple patches (en upgrades) mee in zijn updates voor OS X. Het is nog onbekend of Adobe vooraf is geïnformeerd door Apple en of het bedrijf met een eigen update-tool voor Flash op Mac OS X komt.

Mac app store

Flash valt hoe dan ook buiten de boot voor de Mac App Store die Apple binnen drie maanden lanceert. In de voorwaarden voor die online-applicatiewinkel is Flash niet expliciet genoemd, wat bij de iPhone App Store wel het geval is. Maar voor de Mac app store zijn applicaties verboden die afhankelijk zijn van optioneel geïnstalleerde technologie, zoals Java en nu ook Flash.

Update:

Implicatie toegevoegd van weglaten Flash voor apps in de Mac App Store.