Het verwijderen van reviews werd ontdekt door Techcrunch en is al enkele maanden in stilte gaande. Er lijkt sprake van een gedeeltelijk geautomatiseerd detectiesysteem. Meerdere ontwikkelaars merkten op dat er reviews bij hun apps waren verdwenen. In het geval van de app Better Fonts Free werden maar liefst 16 duizend reviews geschrapt, omdat ze nep waren. Apple zelf heeft er niets over gezegd.

Detectiesysteem

Door gebruikersreviews te manipuleren kunnen apps hoger in ranglijsten en zoekresultaten terechtkomen. Bekend is ook dat er app-ontwikkelaars zijn die positieve reviews inkopen. De kans dat Apple bekendmaakt hoe het detectiesysteem werkt is klein, omdat ontwikkelaars met kwade bedoelingen daar dan weer misbruik van kunnen maken.

Mogelijk kijkt Apple naar apps die nog maar kort zijn verschenen en vooral 5 sterren als beoordeling krijgen. Ook zijn nepreviews vaak gemaakt door mensen die maar 1 app hebben beoordeeld of alleen apps van een specifieke ontwikkelaar reviews. Verder zijn ze te herkennen op basis van woordgebruik.