Het is voor het eerst dat Apple gebruikersdata opslaat op Chinese bodem. Volgens het Amerikaanse bedrijf gaat het om het verhogen van bandbreedte en verbeteren van prestaties van klanten in China. Toch kan de deal moeilijk los worden gezien van de huidige spanningen tussen de Verenigde Staten en China op economisch en dus ook digitaal gebied. Ook Apple-producten zouden daarbij niet meer welkom zijn bij een deel van de Chinese overheid.

De nieuwe datadeal heeft een directe link met partner China Telecom, die volgens Apple overigens geen inkijk krijgt in de gebruikersdata. "We hebben China Telecom toegevoegd aan de lijst met datacenter-providers om bandbreedte te verhogen en prestaties te verbeteren voor klanten in China. Alle opgeslagen data van onze klanten is versleuteld. China Telecom heeft geen toegang tot de content", zo meldt Apple in een statement aan Reuters.

Europa?

Ook Apple's nieuwe zakelijk partner IBM besloot eerder deze maand om Chinese klanten cloudoplossingen aan te bieden. Volgens IBM zou dit cloudmodel de groei in China verder doen versnellen. De stap van Apple om dat ook te doen is opmerkelijk te noemen. In Europa slaat Apple bijvoorbeeld nog geen data op.