VirnetX heeft eind vorig jaar al een eerste overwinning behaald op de maker van Mac-computers, iPhones en iPads. Die Apple-producten schenden volgens de Texaanse rechtbank namelijk de patenten die de aanklagende firma heeft. De jury in die rechtszaak heeft Apple een boete van 368 miljoen dollar opgelegd. Enkele dagen na dat oordeel heeft VirnetX een tweede rechtszaak aangespannen, om de iPhone 5 en iPad mini.

'Al verwacht'

Apple gaat nu de eerste zaak in hoger beroep aanvechten, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG. "We hadden wel verwacht dat Apple in beroep zou gaan", stelt VirnetX-CEO Kendall Larsen in een formele verklaring.

Het formele indienen van het hoger beroep volgt op een tegenslag vorige maand. Het hof heeft toen een motie van Apple afgewezen waarmee het veroordeelde bedrijf de eerdere uitspraak wou wijzigen. Die wijziging betrof het besluit van de rechtbank om een scheiding aan te brengen voor claims van VirnetX voor voortdurende royalty-betalingen. De twee bedrijven moesten zelf maar tot een licentie-overeenkomst komen voor verder gebruik van de gepatenteerde technologie voor beveiligde datacommunicatie.

Microsoft, Apple, Cisco

VirnetX heeft zijn patentaanklacht in augustus 2010 ingediend, nadat het al een overwinning op Microsoft had geboekt. Dat heeft de Windows-maker toen 106 miljoen dollar gekost, waarna VirnetX een tweede zaak is begonnen om later uitgebrachte Windows-versies aan te pakken voor de patentschending.

Vervolgens heeft Microsoft een schikking getroffen. VirnetX is daarna rechtszaken begonnen tegen Apple en ook netwerkreus Cisco. Inmiddels is Microsoft opnieuw op de korrel genomen, ditmaal voor de overgenomen VoIP-software Skype. Verder is Cisco ontkomen, maar vraagt VirnetX daar een nieuwe rechtszaak aan.

'Binnenkort' product

Het aanklagende bedrijf heeft net begin vorige maand een ontwikkelkit aangekondigd voor zijn beveiligde communicatietechnologie Gabriel. Het heeft die naar eigen zeggen ontwikkeld voor een project van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Begin 2010 stelde VirnetX al dat het Gabriel op de markt ging brengen in eigen producten, maar dat is tot op heden nog altijd niet gebeurd.