De maker van Mac OS X voert vanaf 1 maart komend jaar de verplichting in dat applicaties de isolatiemogelijkheid van OS X Lion gebruiken. Die sandboxing-functie van de nieuwste OS X-versie zorgt ervoor dat programma's volledig gescheiden van elkaar draaien.

À la iOS

Een zwakke plek in de ene applicatie heeft dan alleen gevolgen voor die applicatie. Kwaadwillenden kunnen dan niet via een buffer overflow andere geheugendelen van de computer benaderen om daar eigen malware te laten uitvoeren. Op Apple's mobiele besturingssysteem iOS zijn apps al gevangen in sandboxes.

Apple heeft geregistreerde Mac-developers gisteren gemaild over de nieuwe verplichting. Apps die worden ingediend voor de Mac App Store moeten vanaf 1 maart dus sandboxing gebruiken. Programma's die deze nieuwe regel niet volgen, worden dan geweigerd in de online-winkel voor OS X.

Malware bestrijden

“De overgrote meerderheid van Mac-gebruikers is gevrijwaard van malware en we werken aan technologieën om dat zo te houden", schrijft Apple aan externe developers. “Het sandboxen van je app is een fantastische manier om systemen en gebruikers te beschermen." Het bedrijf verwijst developers door naar een uitlegpagina, achter een inlog. Volgens techblog TUAW wilde Apple sandboxing eigenlijk in november dit jaar al verplichten.