De twee mobiele giganten doen een lijmpoging na een jaar vol schokkende Snowden-onthullingen en een stroom aan dataverzoeken door overheden. Apple had daarnaast het iCloud-schandaal en de daaruit gelekte naaktfoto's van beroemdheden om recht te zetten. "In tegenstelling tot onze concurrenten, kan Apple uw toegangscode niet omzeilen en heeft daarom geen toegang tot uw data", schreef Apple bij de release van iOS 8.

En passant werd rivaal Google nog even te kakken gezet door een begeleidende publieke privacyverklaring van Apple-CEO Tim Cook. Nog geen dat later is het Google dat de media zoekt. Tegenover The Washington Post haast het bedrijf te melden dat de nieuwste versie van Android die eind dit jaar uitkomt bestanden ook default versleutelt.

Gebruiker wint?

De eindgebruiker lijkt de winnaar te worden van deze wapenwedloop der mobiele beveiliging. Beide smartphonegiganten verklaren immers zelf geen sleutel meer te hebben van privédata op zowel iOS 8 als straks Android L. "Zelfs als we het zouden wíllen kan delen met overheden niet", zingen Apple en Google in koor.

Leuk hoor, al die encryptie. Maar hoe zit het met die backdoors bij de implementaties ervan? Was het niet diezelfde Edward Snowden die erop wees dat er op grote schaal wordt gesjoemeld met cryptografie. Wie riep er open source?