Apple slaat de gebruikersnaam en het wachtwoord van Itunes-gebruikers op in de nummers die zij verkoopt via de online muziekwinkel. Dit doet het bedrijf al langer, maar omdat nu ook de eenvoudig te verspreiden drm-vrije muziek van EMI voorzien is van de gebruikersinformatie, ontstaan er privacydiscussies.

Apple reageert door te verwijzen naar analist Michael Gartenberg van Jupiter Research. Die zette eerder een aantal redenen uiteen voor de het 'taggen' van muziek door Apple. Zo zou het bedrijf de informatie over de aanschaffer kunnen gebruiken als 'bewijs van aankoop'.

Daarnaast maken de gegevens het mogelijk om upgrades, bijvoorbeeld naar betere geluidskwaliteit, te verspreiden. Ook werkt de data als een 'compleet album'-functie, waarmee ontbrekende nummers van een bepaalde cd geïdentificeerd kunnen worden. Ten slotte is de bestrijding van piraterij volgens Gartenberg een reden voor het toevoegen van de informatie aan Itunes-nummers.

"Wat betreft het delen van bestanden, dat mag wettelijk gezien toch al niet", zo verklaarde Gartenberg tegenover Wired. Advocaat Fred von Lohmann, gespecialiseerd in auteursrecht, stelt echter dat de privacygevoelige informatie versleuteld moet worden, omdat iemand die een Ipod steelt met gekochte Itunes-muziek anders de naam en het mailadres van de eigenaar bemachtigt.

Zowel Gartenberg als Von Lohmann verwachten dat ondernemende softwareontwikkelaars op korte termijn een programma ontwikkelen waarmee de gebruikersinformatie in Itunes omzeild of verwijderd kan worden, zo meldt Macworld UK.