Bij de eerste landelijk test met NL-Alert in februari bleek dat veel toestellen en netwerken nog niet goed werkten met het alerteringssysteem, dat werkt op basis van Cell Broadcast. Een aantal toestellen ondersteunt het nog niet, en T-Mobile en Vodafone hebben het nog niet uitgerold op hun 3G-netwerken.

Geen enkele toezegging Apple

Bijna alle partijen hebben echter aangegeven het systeem te steunen en de onvolkomenheden de komende maanden op te lossen. Dat ook de iPhone NL-Alert niet ondersteunt was bekend, maar Apple weigert tot nog toe bovendien enige toezegging te doen.

“Ik ben al langdurig met Apple in gesprek om Apple te bewegen de iPhone geschikt te maken voor NL-Alert. Apple heeft daarover tot op heden geen toezeggingen gedaan", meldt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (V&J) in antwoord op Kamervragen van SP.

In VS wel al ondersteund op iPhone

De weigerachtige houding van Apple is opmerkelijk omdat de iPhone en iPad sinds iOS 6 cell broadcast al wel ondersteunen. Sinds afgelopen najaar krijgen Amerikaanse iPhone-gebruikers dan ook mobiele waarschuwingsberichten via Wireless Emergency Alerts, ook wel CMAS genoemd.

“Apple kan het wel in Amerika, maar doet het niet in Europa of Nederland. Voor het waarom moet je echt bij Apple zijn, maar het is jammer. Cell broadcast is een standaard die nog volop in ontwikkeling is, maar daarvoor moeten we wel met z'n allen bewegen", aldus een woordvoerder van het ministerie van V&J. Het departement blijft 'het gesprek aangaan'.

Groeimodel

De zegsman vertelt dat de resultaten van de eerste landelijke test NL-Alert waarschijnlijk nog deze maand bekend worden. NL-Alert zou oorspronkelijk al in 2010 worden uitgerold, maar er wordt nog steeds druk aan geschaafd aan de implementatie van de technologie.

“Het zal worden doorontwikkeld in een groeimodel" benadrukt Opstelten dan ook, “als een aanvullend systeem op de al bestaande alarmerings-en crisiscommunicatiemiddelen". NL-Alert wordt dit jaar nog tweemaal getest. Op 6 mei wordt het volgende bericht verstuurd.

Webwereld heeft vragen gesteld aan Apple over de kwestie.