Apple zou de chatapp Cryptocat om dubieuze redenen hebben geweigerd in de App Store. Dat laat een van de ontwikkelaars Nadim Kobeissi, weten via Twitter. De opensource versleutelde chatdienst is bedoeld voor communicatie die niet makkelijk is af te luisteren. Apple gebruikt volgens Kobeissi om onredelijke argumenten de app op te nemen in de App Store. Wegens de overeenkomst met Apple mag hij de exacte details nog niet vrijgegeven.

Gevolgen beveiligde chatapps

Apple kan dezelfde argumenten ook tegen andere chatapps met encryptie gebruiken om deze apps ook te weren in de App Store, stelt Kobeissi. Voor OS X is de app overigens wel beschikbaar. Kobeissi overweegt Apple aan te klagen vanwege de weigering.

Cryptocat is mede bedoeld om gebruikers te beschermen tegen afluisteren van communicatie door overheden. De app kan ook worden gebruikt in landen met een beperkte vrijheid van meningsuiting. Ook Guardian-journalist Glenn Greenwald, die op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden de omstreden spionageprojecten van de NSA onthulde, gebruikt Cryptocat.

Gat

Afgelopen zomer ontdekte een hacker een bug in Cryptocat, waardoor het mogelijk was om chats te ontsleutelen met de speciale tool DeCryptocat. De chatdienst erkende het gat en kwam met een update.