Het wordt gebracht als een positieve beheermaatregel, maar het octrooi, dat de naam ‘Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device’ draagt, is tegelijkertijd bedoeld om Apple te helpen in z’n strijd tegen jailbreaks en andere iPhone-hacks. Apple kan zich immers niet meer beroepen op z’n rechten als ontwikkelaar van de iPhone om hacks van die smartphone te verbieden. De Amerikaanse overheid heeft namelijk eerder dit jaar bepaald dat het jailbreaken van een iPhone geen auteurswetten schendt en niet illegaal is.

Gevoelige informatie beschermen

De octrooi-aanvraag van Apple bevat een specifieke omschrijving van de identificatie van het onrechtmatige gebruik. Dat komt neer op het “hacken, jailbreaken, unlocken of verwijderen van een SIM-kaart”. Indien aan die voorwaarden wordt voldaan, kunnen er maatregelen worden genomen ter bescherming van de rechtmatige eigenaar.

Zo kan, na activering van dit ‘beschermingssysteem', de camera worden ingeschakeld, waarna er een geo-tag aan de afbeelding wordt gehangen. Dat beeld met locatie kan vervolgens naar een server worden geupload waarbij de afbeelding meteen van het toestel wordt verwijderd.

In de octrooiomschrijving beweert Apple echter dat het hier louter gaat om bescherming tegen onrechtmatige gebruikers: “Toegang tot gevoelige informatie zoals credit card informatie, BSN-nummers, bankinformatie, thuisadressen of andere gevoelige informatie kan op die manier worden stopgezet. In bepaalde gevallen kan de gevoelige informatie zelfs worden verwijderd van het toestel, bijvoorbeeld wanneer ontdekt wordt dat het toestel wordt gebruikt door niet-bevoegde personen.”

Pijlen gericht op jailbreakers

In dit opzicht lijkt het octrooi inderdaad ten behoeve van de iPhone-bezitter te zijn. Later in de omschrijving duiken er echter nog andere motieven op: “Een activiteit die een onrechtmatige gebruiker kan detecteren, kan iedere handeling zijn die kan aangeven dat er met het elektronische apparaat is gerommeld, zoals hacken, jailbreaken of unlocken."

Ook hier geeft Apple concrete omschrijvingen: "Zo kan een plotselinge toename van het geheugenverbruik van het toestel aangeven dat er een hackprogramma draait en dat het toestel wordt gebruikt door onbevoegde personen. Het jailbreaken van een elektronisch toestel kan verwijzen naar het knoeien met het apparaat om een gebruiker toegang te geven tot digitale mogelijkheden die normaal gesproken verborgen zijn."

Het gaat niet alleen om jailbreaken voor aanvullende functionaliteit, maar ook voor 'ontsnappen' aan de exclusiviteit van mobiele operators die de iPhone mogen voeren. "Het unlocken van een mobiele telefoon kan verwijzen naar het verwijderen van een beperking die een mobiele telefoon toestaat slechts bepaalde providers te gebruiken of slechts in bepaalde landen te functioneren. In bepaalde situaties kan een onrechtmatige gebruiker dus worden gedetecteerd wanneer ontdekt is dat een elektronisch apparaat onderworpen is aan jailbreaking of unlocking.”

Apple: jailbreaken is gevaarlijk

Een enorme verrassing is het octrooi niet, aangezien Apple er alles aan gelegen is om jailbreaking en unlocking zo snel mogelijk de kop in te drukken. Uiteraard omdat Apple baat heeft bij z’n exclusieve providerdeals, maar ook omdat jailbreaking volgens de telefoongigant zeer schadelijk is voor telefoonnetwerken.

Doordat gejailbreakte iPhones toegang hebben tot de kern van het besturingssysteem, is het in theorie mogelijk de baseband processor (BBP) opnieuw te programmeren, waarschuwt Apple. Met toegang tot de BPP valt ook de identificatie van de smartphone (via ECID, exclusive chip identification) aan te passen. De ECID dient als identificatie voor de telefoonmasten. Apple: "Aanpassen daarvan maakt het mogelijk om anoniem te bellen, iets dat drugsdealers graag willen. Ook kunnen hackers bellen zonder te betalen."

Octrooienfeest

Vorige week stond voor Apple trouwens in het teken van octrooien. Het bedrijf heeft twee eerder ingediende aanvragen voor octrooien toegewezen gekregen. Het gaat daarbij om de zogeheten Slide to Unlock-functie in de iPhone, waarbij de gebruiker de telefoon kan ontgrendelen met behulp van een veegbeweging met de vinger. Een tweede toegekende patent is de functie waarbij pop-up letters verschijnen wanneer er getypt wordt op het iPhone-toetsenbord.