Beveiligingsbedrijf McAfee meent dat de besturingssystemen van Apple volgend jaar een belangrijk doelwit worden voor kwaadwillenden. McAfee stelt dat in haar jaarlijkse ‘Threat Predictions’ rapport. Dat document bevat voorspellingen voor het komende jaar, gebaseerd op de gegevens die het bedrijf in de loop de jaren heeft verzameld.

Smartphones en tablets

Afgaande op trends in 2010, waarbij McAfee zowel naar de manier van aanvallen als het aantal aanvallen keek, maakt het beveiligingsbedrijf voorspellingen voor de belangrijkste bedreigingen in 2011. McAfee noemt daarbij aanvallen op sociale netwerken en misbruik van data van geolocatiediensten als belangrijke doelwitten.

Nog belangrijker worden aanvallen op smartphones en tablets, meent McAfee. Daar komt volgens het bedrijf de nieuwe rol van Apple als belangrijk doel voor malware al aan het licht. Apple is namelijk één van de marktleiders in die branche.

Mac OS X is geen niche meer

Ook Mac OS X wordt volgens McAfee een belangrijk doelwit voor hackers. Dat komt volgens het beveiligingsbedrijf vooral omdat Mac OS X het stadium van nicheplatform voorbij is. Het besturingssysteem wordt nu door veel bedrijven en particulieren gebruikt en groeit nog steeds.

Ook de overtuiging van veel Mac-gebruikers dat zij geen beveiligingssoftware op hun computer nodig hebben zou kunnen leiden tot meer aanvallen. Het gebrek aan beveiliging maakt het platform volgens McAfee namelijk extra kwetsbaar.

Volgens McAfee is het platform overigens nooit zo veilig geweest als veel gebruikers dachten. De interesse onder hackers was echter klein omdat het door weinig mensen gebruikt werd.

'Mac OS X-gebruikers zijn eenvoudig doelwit'

De groei van het platform, gecombineerd met de aankomende app store voor Mac OS X Snow Leopard en Lion geeft kwaadwillenden reden om zich wel op dat besturingssysteem te gaan richten. Zo meent McAfee.

Het bedrijf stelt dat Mac OS X nog steeds maar een fractie van de gebruikers heeft ten opzichte van het aantal mogelijke slachtoffers op Windows. Het valse gevoel van veiligheid en weinig kennis van eventuele bedreigingen zou gebruikers van dat eerste besturingssysteem echter een eenvoudiger doelwit maken.

Persoonlijke gegevens in verkeerde handen

“McAfee zag het afgelopen jaar malware van toenemende complexiteit voor Mac OS X”, legt het bedrijf in het rapport uit. “We verwachten dat dit in 2011 nog verder toe zal nemen.

De populariteit van iPads en iPhones in het bedrijfsleven en de gemakkelijke overdraagbaarheid van kwaadaardige programma’s tussen die apparaten kunnen bovendien een risico vormen voor veel gebruikers.”

Het beveiligingsbedrijf denkt dat er door malware voor smartphones en tablets voor veel (persoonlijke) gegevens in verkeerde handen zullen komen.