De uitspraak zou zijn gedaan tijdens een besloten vergadering tussen het Openbaar Ministerie en Apple, meldt de Wall Street Journal. De besloten bijeenkomst zou op 1 oktober hebben plaats gehad, nadat Apple had besloten de berichten via iMessage end-to-end te versleutelen en zo onbereikbaar te maken voor opsporingsdiensten. Namens Apple was onder meer huisjurist Bruce Sewell aanwezig.

Apple mikt op criminelen als klanten

Volgens openbaar aanklager Cole zou Apple zijn producten alleen maar aantrekkelijker maken voor criminelen. Dat Apple zelf de sleutels tot de encryptie niet in eigen handen heeft, maakt het voor opsporingsdiensten niet meer mogelijk centraal bij Apple data op te vragen van burgers die verdacht worden van een misdrijf.

Dat zou "op een dag" kunnen leiden tot de dood van een kind, zo zette Cole stevig aan in de bijeenkomst. Het leven van een kind zou gered kunnen worden doordat de politie de data van een iPhone zou kunnen uitlezen om zo de crimineel te kunnen stoppen. Dat is nu onmogelijk geworden.

Ministerie wil een achterdeur in Apple's software

Cole pleit voor een achterdeurtje in de software van Apple, maar Sewell zou daarop gezegd hebben geen sleutel te kunnen ontwikkelen die alleen door de "good guys" zou kunnen worden gebruikt. Verder zei Sewell dat de politie veel andere middelen tot zijn beschikking heeft en vond daarom de opmerking van Cole naar verluidt "opruiend en onjuist".

Eerder al nam de FBI Apple op de korrel vanwege de invoering van de versleuteling binnen iMessage, met eveneens een theorie over kindontvoeringen die door Apple niet meer tot een goed einde zouden komen.