Door de introductie van iOS 7 werkt Apple eindelijk mee met het Nederlandse alarmeringssysteem NL-Alert. In de update van Apple’s mobiele besturingssysteem zit de functie ‘noodmeldingen’ ingebakken. Dit zorgt er niet alleen voor dat telecomproviders zelf met netwerkupdates komen, het maakt ook de weg vrij voor NL-Alert, dat werkt op basis van Cell Broadcast.

Want hoewel de iPhone al sinds iOS 6 (geïntroduceerd in september 2012) deze technologie ondersteunen, weigerde Apple tot dusver medewerking aan NL-Alert. Daarmee werd de iPhone-maker steeds meer een buitenbeetje, aangezien andere fabrikanten en één voor één ook mobiele operators ondersteuning boden op hun 2G en 3G-netwerken.

Gesprekken met Apple

Apple’s weigerende houding zorgde voor grote onvrede bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na Kamervragen liet minister Opstelten weten 'langdurig' in gesprek te zijn geweest met Apple, maar dat hij daarbij nooit een toezegging ontving.

De komst van iOS 7 maakt nu een einde aan deze problemen. In het instellingenmenu is de functie in het Berichtencentrum terug te vinden onder de noemer ‘Noodmeldingen’. Op die plek konden Amerikaanse iPhone-gebruikers al langer mobiele waarschuwingsberichten via Wireless Emergency Alerts (ook wel CMAS genoemd) ontvangen.

Testen met operators

Het ministerie gaat NL-Alert nu met alle mobiele operators testen op iPhones. “We hebben gezien dat Apple de functie heeft ontsloten en dat NL-Alert daarmee werkt”, meldt woordvoerder Edmond Messchaert van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan Webwereld. “De volgende stap is dat we samen met de mobiele operators gaan bekijken of het werkt.”

Met Cell Broadcast worden sms'jes niet verstuurd naar bijvoorbeeld een lijst nummers, maar naar alle toestellen die zich in een cel, een gebied rond de antenne, bevinden. Wat als voordeel heeft dat aanmelden niet nodig is en dat er in het geval van een noodsituatie afgebakende locaties kunnen worden gealarmeerd via mobiele telefoons.

Volgende test in november

Het is de bedoeling dat NL-Alert uiteindelijk landelijk wordt ingezet bij levens- of gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. Het volgende controlebericht staat gepland voor 4 november om 12.00 uur.

Op de website van Nederland Veilig kan worden gecontroleerd of je toestel het systeem ondersteunt. Daar staat overigens Apple nog altijd niet aangegeven als ondersteuner van de techniek.