Apple wordt ervan beschuldigd de privacy van zijn gebruikers te schenden. De software stuurt informatie over afspeellijsten door naar Apple.

De nieuwe versie van iTunes toont een MiniStore-venster dat aanbevelingen doet op basis van nummers in de afspeellijst, ongeacht of deze nummers zijn aangeschaft via de iTunes Music Store. Om deze aanbevelingen te kunnen doen, stuurt de software informatie als de naam van de artiest en het genre naar Apple. Tevens stuurt het een unieke code mee om de gebruiker te kunnen identificeren, zo weet CNet.

Theoretisch kan het unieke identificatie-nummer gekoppeld worden aan het iTunes Music Store-account van de gebruiker, denkt Apple-expert Kirk McElhearn. Hetzelfde nummer kan ook gekoppeld zijn aan de Apple Developer-accounts en het lidmaatschap van de online gemeenschap .Mac.

"Ik ben een Apple-gebruiker en -fan, maar dit is niet wat ik van Apple verwacht", aldus McElhearn. "Als dit om Microsoft of Realnetworks ging, dan was het hek van de dam." Apple laat in een officiële verklaring weten dat 'er geen informatie opgeslagen wordt om aanbevelingen te kunnen doen via de Ministore'. Overigens bevat de Windows-versie van iTunes dezelfde Ministore-functionaliteit.

Real

Realnetworks heeft in 1999 zijn Global Unique Identifying Number uit zijn programmatuur moeten halen, omdat deze niet vermeld werd in de privacy policy van de software. Diverse aanklachten waren het gevolg.

De gebruikersovereenkomst van de nieuwe versie van iTunes vertelt niets over de Ministore. Apple heeft inmiddels wel een pagina online gezet, waarin wordt uitgelegd hoe de Ministore uitgeschakeld kan worden. Er wordt echter niet gesproken over het verzenden van informatie gekoppeld aan een uniek gebruikersnummer.