De telecomautoriteit van de Verenigde Arabische Emiraten (VEA) bevestigt dat de BlackBerrydiensten nu voldoen aan de wettelijke regels van het land, bericht het officiële persbureau WAM. Dat houdt in dat de BlackBerry niet wordt geblokkeerd, zoals eerder wel werd aangekondigd.

De telecomtoezichthouder stelde eerder dat de Blackberry-smartphone in strijd is met een wet uit 2007. Die Safety, Emergency and National Security-wet bepaalt dat data binnen de staatsgrenzen moet blijven en beheerd moet worden door een binnenlands bedrijf.

Gevaar

Omdat BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM) het verkeer versleuteld via Canadese servers stuurt, is de staatsveiligheid gevaar. De opzet van het Blackberry-systeem “stelt mensen in staat de dienst te misbruiken met grote gevolgen op sociaal, juridisch en nationaal beveilgingsniveau”, aldus het ministerie.

Daarom zouden alle diensten op 11 oktober worden geblokkeerd. Dit gaat niet door: "Alle BlackBerry-diensten in de VAE zullen normaal blijven functioneren en de service zal op 11 oktober niet worden opgeschort." Het plan was om in ieder geval BlackBerry e-mail, messenger en de browser af te sluiten.

Wat RIM precies heeft gedaan om zich aan de Arabische wet te houden is niet bekend.