Chiparchitect ARM en smartcardmakers Gemalto en Giesecke & Devrient vormen samen een nieuw bedrijf dat zich richt op het digitaal dichttimmeren van mobiele hardware, software en content.

DRM-standaard

De focus ligt daarbij op het beveiligen van software en content, specifiek video-on-demand en gaming, vertelt Isabelle Marand, woordvoerster van Gemalto, aan Webwereld. Die markt is ontluikend maar gefragmenteerd en heeft grote behoefte aan een eenduidige DRM-standaard voor mobiele devices, aldus Marand.

De drie bedrijven vormen daartoe een joint venture waarin zij al hun bestaande technologie├źn en patenten op dat gebied samenvoegen, melden de concerns in een verklaring. ARM heeft TrustZone, een methode om hardware te beveiligen middels zogenaamde trusted computing. TrustZone zit al in alle Cortex-A processors, veruit de meestgebruikte chiparchitectuur voor smartphones en tablets, maar ook steeds meer in digitale tv's, settopboxen en gaming consoles.

Antitrust drempel

Gemalto brengt zijn aparte tak Trusted Logic Mobility onder in de joint venture, en Giesecke & Devrient zijn MobiCore technologie.

De nieuwe joint venture heeft nog geen naam en moet nog worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteiten. ARM krijgt 40 procent in het nieuwe bedrijf, de beide smartcardmakers ieder 30 procent.

Strategische spelers

Gemalto, gevestigd in Amsterdam maar eigenlijk een Frans bedrijf, is overigens in een rechtszaak verwikkeld tegen Google en Android smartphonemakers. Android zou inbreuk maken op JavaCard, waarop Gemalto een aantal patenten heeft. Ook is Gemalto betrokken bij de concurrent van NFC-betaalmethode Google Wallet, ISIS, een initiatief van de grote Amerikaanse operators.

Giesecke & Devrient vervult een prominente rol in de actuele strijd om de nieuwe simkaart, het is de ontwerper van de door Apple gepromote nanosim-ontwerp.