Zowel de A12 als de nieuwe Atoms van Intel zijn gericht op de middenklasse smartphones met een prijs van 150 tot 300 euro. In die prijsklasse wordt over twee jaar zo’n half miljard aan toestellen verkocht, zei marketingdirecteur Ian Drew van ARM tegen Reuters in een interview op de Computex-show in Taipeh, Taiwan. Hij zei verder dat er meer apparaten zoals slimme horloges op de markt zullen verschijnen dit jaar met daarin chips gebaseerd op ARM-architectuur.

Intel kwam juist enkele weken geleden met een herdesign van zijn Atoms en mikt daarmee op de mobiele markt, vooral de midrange smartphonemarkt waar ARM nu met zijn Cortex-A12 ook zwaarder in gaat zitten. Volgens Drew is Intel niet zozeer een directe concurrent van ARM maar meer voor de partners van de Britse bedenker van chiparchitectuur. “Wij hebben een ander verdienmodel. Wij geven licenties af op ons intellectueel eigendom.”

Betere prestaties, zelfde energiegebruik

De prestaties van de A12 zijn 40 procent hoger dan die van zijn voorganger, de A9, zegt Drew tegen Reuters, met een vergelijkbaar energieverbruik De eerste apparaten met de Cortex A12 moeten over een jaar op de markt verschijnen, schrijft het persagentschap. IDG News Service hanteert een langere termijn, eind 2014 tot begin 2015 en citeert daarbij James Bruce, verantwoordelijk voor de mobiele strategie van ARM. Naast smartphones verschijnen er ook tablets met de A12-architectuur.

De A12 kan tot vier kernen bevatten en bouwt verder op de technologie van big.LITTLE, met bijvoorbeeld een combinatie met de A7. De opvolger van die chip is overigens ook al in de maak, de Cortex-A53, een 64 bits instapprocessor.

Videoversneller met kopieerbeveiliging

ARM kwam op Computex ook met de Mali T622 grafische processor, die in smartphones kan worden gebruikt met de A12. De grafische chip rendert HD-video. Om dat een boost te geven komt ARM tevens met de MaliV500 videoversneller voor encoding en decoding. De chip is uitgerust met TrustZone-technologie, die moet voorkomen dat HD-videocontent door piraten wordt gekopieerd tijdens het streamen.

Volgens de Financial Times is die antipiraterijtechnologie toegevoegd na uitgebreid overleg met Hollywood. TrustZone wordt al jaren gebruikt in ARM-chips, maar nog niet om copyright te beschermen. ARM heeft afgelopen december Trustonic opgericht samen met Gemalto om beveiligingstechnologie te standaardiseren. Een van de ondersteuners van dat initiatief was 20th Century Fox Home Entertainment, schrijft FT.