In oktober van dit jaar werd bekend dat de Australische overheid internetgebruikers wil dwingen om te kiezen tussen twee filters; een internetfilter tegen ongeschikte content voor kinderen of een filter dat 'illegaal materiaal' tegenhoudt.

Kiezen voor geen filter is daarbij geen optie, omdat internetproviders volgens de plannen schone internetdiensten moeten kunnen bieden. Internetproviders verzetten zich echter massaal tegen dit plan, omdat het in hun ogen onmogelijk is om een waterdicht systeem te ontwikkelen en een dergelijk systeem daarbij de snelheid van internet aanzienlijk nadelig zou beïnvloeden.

Geen kans van slagen?

Naast de twee grootste internetproviders die weigeren mee te werken aan de test, heeft ook een reeks kleinere providers aangegeven niet mee te willen werken. Een aantal internetproviders, waaronder iiNet, wil wel medewerking verlenen, maar alleen om aan te tonen dat het systeem geen kans van slagen heeft.

Volgens Ars Technica heeft de Australische overheid geen enkel idee wat de technische consequenties zijn van het plan. Zo zou het filter dat illegaal materiaal tegenhoudt al ingewikkeld genoeg zijn, maar zou het filteren van alle content met betrekking tot kindonvriendelijk materiaal, buitensporig veel bronnen vereisen van de internetproviders, terwijl het maar voor een betrekkelijk kleine groep gebruikers interessant zou zijn.

Verplichte kijkwijzer

Australië is dit jaar vaak in het nieuws geweest met betrekking tot rigoureuze maatregelen op internetgebied. Begin dit jaar introduceerde de Australische regering een verplichte 'kijkwijzer' voor internet.

Aan de hand van registratie van bezoekers met naam en creditcardnummer wordt de leeftijd vastgesteld, zodat kinderen geen ongeschikte sites te zien krijgen. Ook ziet de regering wel heil in de plannen van Groot-Brittannië en Frankrijk om een internetverbod in te stellen voor 'recidiverende filesharers'.