Begin februari werd er ingebroken op computers van de Australische regering. Meer dan een maand hadden de cybespionnen toegang tot de data van de premier en ministers, bericht The Daily Telegraph. Volgens de krant hebben vier onafhankelijke bronnen bevestigd dat het Chinese inlichtingendiensten op het lijstje van mogelijke hackers staan.

Gevoelige informatie in tact

De cyberspionage kwam aan het licht na tips van de FBI en de CIA die de Australiërs waarschuwden voor de inbraken. De aanval was gericht op e-mailnetwerk van het parlement dat voornamlijk wordt gebruikt voor dagelijkse e-mailwisseling, ook door ministers. Het meer beveiligde netwerk dat is bedoeld voor de uitwisseling van meer gevoelige informatie werd niet getroffen.

Ondanks dat verschillende bronnen binnen de regering de aanval bevestigen draaien de officiële woordvoerders om de hete brei heen. Ze bevestigen noch ontkennen de aanval, maar wijzen er wel op dat Autralië er alles aan doet om zijn overheidssystemen zo goed mogelijk te beveiligen.

Volgens een bron van The Telegraph worden parlementariërs vaker gewaarschuwd voor buitenlandse interesse in de Australische computersystemen en telefoons.