De discussies over het modereren van het internetgebruik van scholieren buiten schooltijd, zijn het gevolg van twee recente incidenten. Eerdere deze maand werden drie vijftienjarige scholieren uit Sidney aangeklaagd wegens het uiten van online dreigementen richting docenten en medescholieren. De scholieren zijn aangeklaagd wegens het valselijk beweren dat een persoon in gevaar was en wegens openbaar wangedrag. Het drietal is op borgtocht vrij.

Elders in Australië, in de deelstaat New South Wales, zijn twee zestienjarige scholieren opgenomen in een psychiatrische kliniek nadat medescholieren ontdekten dat ze online discussiëerden over het neerschieten van scholieren en studenten op hun school, Crookwell High School.

Onderwijsambtenaren van New South Wales verklaarden tegenover de Australische krant The Daily Telegraph dat het incident vragen oproept over het gebruik van internet. "Er is bezorgdheid over het feit dat internet zo'n verscheidenheid aan informatie biedt die uiteraard niet geheel kan worden doorgelicht", aldus directeur Graeham Kennedy van het ministerie van Onderwijs van New South Wales.

De internettoegang op scholen is gereguleerd door een filteringsysteem, verklaart Kennedy tegenover de krant, maar hij maakt zich zorgen over het internetgebruik buiten de schoolomgeving. "De internettoegang van studenten buiten de schoolomgeving verdient enige aandacht en zorg van ouders en de gemeenschap in het algemeen", aldus Kennedy.

Leraren uit New South Wales hebben een andere verklaring voor de incidenten. Volgens hen zijn ze het gevolg van een gebrek aan gekwalificeerde schoolpsychologen in de deelstaat.