De scanners registreren dusdanig veel false-positives dat de politie heeft besloten het automatische systeem voor niet geregistreerde voertuigen per direct uit te schakelen. Niet het lezen van de kentekenplaten is een probleem, maar het systeem ziet vervolgens niet of er sprake is van een uitgestelde betaling. Zo is het aan de lopende band vals alarm.

Tot ergernis van de politie. "We hebben het alarm voor auto's zonder vergunning uitgezet. We konden het hoge aantal meldingen niet meer aan", vertelt politiecommissaris op ABC NewsRadio. Dat terwijl de nieuwe nummerplaatherkenning juist moest zorgen voor een kostenbesparing van 2 miljoen dollar, schrijft The Register.

Pijnlijke misser

Foutjes met kentekenscanners zijn niet nieuw. Afgelopen mei dook het verhaal op van een Amerikaanse vrouw die door een ANPR-systeem onterecht aangezien is als dief. Zij werd daarbij onder dreiging van vuurwapens door een team van zes agenten in de boeien geslagen. De vrouw was not amused en klaagde de overheid aan.

In Nederland kennen we Debtscan. Dat omstreden particuliere bedrijf spoort auto's met infraroodcamera op aan de hand van NAW-gegevens van schuldenaren die deurwaarders doorgeven. Over hun foutpercentage is niets bekend.