De patch die autorun uitschakelt, is begin februari uitgebracht maar dan als optionele update. Het was een belangrijke, maar non-security update, stelde Microsoft toen. Daar komt het nu op terug: de anti-autorun patch is toch een security update en staat dus standaard aangevinkt in Windows Update.

Conficker, Stuxnet

Op pc’s waarvoor de Windows-updates op volautomatisch staan ingesteld, wordt de patch dus vanzelf geïnstalleerd. Dit moet besmettingen door malware zoals het beruchte Conficker en het geavanceerde Stuxnet voorkomen. Ook malware die ‘voorgeïnstalleerd’ is op bijvoorbeeld smartphones wordt nu de pas afgesneden. Vorig jaar was nog een kwart van alle malware ontworpen om pc’s te infecteren via usb-sleutels en andere usb-apparaten.

Het uitschakelen van autorun geldt alleen voor storage-apparaten die via usb worden aangesloten. De autoplay-functie voor optische media (cd’s en dvd’s) is nog gewoon in werking. Verder is de nu automatisch uitgeschakelde functie handmatig weer aan te zetten. Microsoft biedt daarvoor instructies.