Een golf aan autodiefstallen in de Verenigde Staten wordt gepleegd met een klein, handig apparaatje om wagens in seconden te ontgrendelen. Dieven lopen langs, openen de deur en stelen wat er maar in de auto ligt. Door de onopvallende kraakhardware en de snelheid waarmee de hack wordt gepleegd, kan een dief zo doorgaan voor de eigenaar die zijn auto ontgrendelt met de echte elektronische sleutel.

'Onbekende technologie'

De diefstallen gebeuren in uiteenlopende plaatsen: van Illinois tot Californië. In Californië staat de politie van de stad Long Beach voor een raadsel en vraagt om hulp, meldt het Amerikaanse tv-programma The Today Show. De politie wil informatie over het gebruikte apparaat. "We zijn verbijsterd en we weten niet wat deze technologie is", zegt politiechef (deputy chief) David Hendricks van Long Beach.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Het gebruikte apparaatje lijkt auto's van verschillende merken te ontgrendelen. "We hebben informatie gevraagd aan de autofabrikanten en de fabrikanten van de auto-alarmsystemen. Niemand lijkt te weten wat deze technologie is", verklaart Hendricks. Het New Yorkse tv-station Pix11 weet te melden dat het om gekloonde fabriekssleutels gaat, mogelijk aangemaakt door eerst de echte e-keys af te luisteren.

Jarenoud probleem

High-tech autodiefstal bestaat al jaren, maar net als regulier computergebruik wordt het steeds makkelijker en de benodigde middelen steeds kleiner. Laptops zijn niet meer nodig en multi-inzetbaarheid (dus automerk- en type-onafhankelijkheid) is de norm. De waarschuwingen voor het op afstand hacken van auto's zijn dan ook al jaren oud. De opkomst van smartphones en apps voor het ontgrendelen van auto's maakt het gevaar alleen maar groter. Nog geen jaar geleden zijn in Groot-Brittannië zo al luxe-auto's zoals dure BMW's gestolen.