De malware brengt zichzelf onder de aandacht met pop-ups met waarschuwingen. "Hi, My name is MonaRonaDona. I am a Virus & I am here to Wreck Your PC", zo begint het bericht dat het virus toont.

Chantage

Wie online op zoek gaat naar manieren om de opdringerige malware te verwijderen, komt al snel bij Unigray Antivirus uit. In een YouTube-video en in een blogposting wordt de loftrompet gestoken op dit onbekende antivirusproduct.

Er zou geen betere oplossing bestaan om MonaRonaDona te verwijderen. Het MonaRonaDona-virus is dan ook de enige malware die Unigray Antivirus kan verwijderen. En dat voor de lieve prijs van 39,90 dollar.

Opmerkelijk is verder dat Unigray.com pas op 20 februari van dit jaar werd geregistreerd. Op het moment van schrijven vertoonde de website de mededeling: "We're sorry, but the website you are trying to access is currently undergoing system maintenance. Please try again at a later time."

Één pot nat

In een blogposting op Viruslist.com schrijft securitydeskundige Roel Schouwenberg dat het nog niet helemaal duidelijk is hoe MonaRonaDona computers infecteert. Wel is duidelijk dat er een verband bestaat tussen MonaRonaDona en Unigray Antivirus.

"Een vergelijking van de broncodes toont aan dat er heel veel overeenkomsten zijn", stelt Schouwenberg. De conclusie is onvermijdelijk: de makers van MonaRonaDona zijn ook verantwoordelijk voor Unigray Antivirus.