De software AVG 8 bevat een realtime malwarescanner die zoekresultaten tegen het licht houdt, nog voordat je erop klikt. De linkscanner bezoekt elk adres dat op de resultatenpagina staat en veroorzaakt daarmee veel extra webverkeer (meer dan 20 miljoen mensen hebben de software gedownload). Vorige maand verklaarde Daniel Brandt van Wikipedia Watch bijvoorbeeld tegenover The Register dat de linkscanner tot tien keer zoveel bezoek leidt als het de legitieme bezoeken.

Het is moeilijk het 'nepverkeer' van AVG 8 te onderscheiden van echte bezoekers. De linkscanner 'verschuilt' zich achter het IP-adres van de gebruiker van de applicatie. De user agent van de applicatie staat sinds enige tijd bovendien op IE6. Dat maakt het voor webmasters lastig om het verkeer afkomstig van de linkscanner te filteren.

De protesten van diverse webmasters hebben er nu toe geleid dat AVG Technologies zijn beleid zal aanpassen. Op woensdag 9 juli lanceert AVG een nieuwe versie van zijn antivirusproduct. De nieuwe editie scant zoekresultaten niet langer van tevoren. Pas nadat een gebruiker een link aanklikt, vindt er een scan plaats. Bron: Techworld