AVG verwacht volgend jaar antivirussoftware te presenteren voor OS X. Ook hoopt het bedrijf eind 2010 een beveiligingsproduct voor de iPhone te hebben. Dat zegt huidig ceo J.R. Smith van AVG, in een interview met CNET UK. Smith stapt binnenkort op, AVG zoekt nu een opvolger.

Een andere aankondiging van AVG is de gratis Mac LinkScanner voor Safari, die het bedrijf nog dit jaar wil presenteren. Smith: "Online is de plek waar je het meest beschermd moet worden. Voor het product dat we volgend jaar bieden, zullen we meer functies toevoegen, zoals scannen op virussen en spyware. We overwegen nog om ook een firewall te bouwen."

Onkwetsbaar geacht

Onderwijl trapt Smith wel nog op de ziel van de Apple-community, die volgens hem graag gelooft dat Mac OS X onkwetsbaar is voor virussen. Smith: "Momenteel zegt iedereen: Hey, Macs zijn totaal niet kwetsbaar. Maar dat klopt niet. Macs zijn heel kwetsbaar. Dat baart ons zorgen."

AVG laat zich niet uit het veld slaan door het feit dat de iPhone geen externe programma's op de achtergrond laat draaien, waardoor realtime malwarebescherming niet mogelijk is. Topman Smith: "Daar werken we aan. We kunnen op de huidige iPhone geen extra beschermingslaag aanbrengen, daarom voeren we hier vele gesprekken over met Apple."

Smartphones en 'Game Boys'

Smith gelooft dat smartphones een steeds interessantere prooi worden voor cybercriminelen. Hij verwacht dat telefoons over anderhalf tot twee jaar een groot doelwit zijn voor malware- en virusmakers. Smith kijkt dan ook naar andere telefoons en 'Game Boys' als nieuwe afzetmarkt voor beveiligingssoftware.

Recentelijk was Symbian nog doelwit van pornomalware, te weten de Sexy View-worm. Volgens experts was dit het eerste mobiele botnet, omdat de besmette telefoons op afstand commando's konden krijgen.

AVG ziet iTunes als Trojan

Overigens heeft de huidige Windows-software van AVG momenteel de nodige moeite met Apple-producten. Zo bleek deze week dat de AVG antivirussoftware iTunes als malware aanduidt. De bestanden iTunes.dll and iTunesRegistry.dll werden gezien als de Trojan Small.BOG. Een patch voor deze false positive is inmiddels uitgebracht.