Dat meldt het SANS Instituut in zijn kwartaalverslag over de veiligheid op internet. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn 422 nieuwe lekken ontdekt. Dat is bijna 11 procent meer dan het kwartaal ervoor. Alleen gevaarlijke lekken zijn meegeteld: lekken die gevolgen kunnen hebben voor een grote groep gebruikers, misbruikt kunnen worden door hackers en door de meeste gebruikers nog niet gedicht zijn.

Internet Explorer, Firefox en Mozilla zijn als vanouds goed vertegenwoordigd in de top 20 van nieuwe lekken. Opvallend is dat het aantal lekken in backupsoftware toeneemt. Backupprogramma's van Veritas — een bedrijf dat inmiddels is overgenomen door Symantec — en Computer Associates zijn reeds de top 20 binnengedrongen.

Volgens Ed Skoudis, veiligheidsspecialist bij Intelguardians, hebben de lekken een groot bereik en kunnen ze dus veel slachtoffers maken. "30 Procent van de bedrijven die backupsoftware gebruikt, gebruikt een van deze programma's."

De lekken in backupsoftware zijn erg aantrekkelijk voor hackers, omdat ze via de lekken toegang kunnen krijgen tot alle data van een bedrijf. Omdat systeembeheerders dikwijls vergeten een patch te installeren zijn bedrijven extra kwetsbaar, aldus Alan Paller, onderzoeker bij het SANS Instituut.