De bank heeft dit weekend bevestigd de dienstverlening aan Wikileaks te hebben gestaakt, omdat de site 'in strijd met de interne voorwaarden' zou handelen. Donaties voor Wikileaks moeten worden overgemaakt naar een rekening van een stichting in Duitsland. Bank of America keurt die transacties nu niet meer goed. De klokkenluidersite roept mensen en bedrijven via Twitter op hun rekeningen bij Bank of America op te zeggen.

Groot banklek

Wikileaks-voorman Julian Assange heeft in november aangekondigd dat Wikileaks binnenkort belastende documenten over 'een grote bank' openbaar zal maken. De kans is groot dat het om Bank of America gaat, want in 2009 verklaarde Assange dat hij 5 GB van de harde schijf van een topman van Bank of America in handen zou hebben.

De Bank of America is de volgende in een serie Amerikaanse bedrijven dat de samenwerking met Wikileaks heeft stopgezegd. Eerder staakten ook Paypal, Mastercard, Visa, Amazon en EveryDns.net de dienstverlening aan de klokkenluidersite. De servers van deze bedrijven werden vervolgens bestookt door Wikileaks-supporters. De ddos-groep AnonOps organiseert deze serveraanvallen.

Malafide mirrors

Wikileaks startte onlangs met het publiceren van documenten afkomstig van Amerikaanse ambassades. Sindsdien ligt de site op zijn beurt ook onder vuur van ddos-aanvallen. Honderden sites wereldwijd hebben inmiddels mirrors in de lucht gebracht. Onder die mirrors zitten ook servers in handen van cybercriminelen, waarschuwde het bedrijf Spamhaus vorige week. Het gaat volgens Spamhaus om de site Wikileaks.info, een valse mirror van een Russische bende, die ook een AnopOps irc-server host en een botnet heeft.

Spamhaus kreeg op zijn beurt te maken met serveraanvallen van Wikileaks-sympathisanten. Spamhaus roept internetters op niet naar de Wikileaks-mirrors te gaan maar naar het officiële Wikileaks.ch.