De smaadcampagne staat in een presentatie (.pdf), die juist via lasterdoelwit WikiLeaks is uitgelekt. Het rapport is op verzoek van de bank gemaakt in reactie op de aankondiging van Wikileaks-voorman Julian Assange om een grote bank in de problemen te brengen. Al snel rees het vermoeden dat gelekte documenten de Bank of America zouden betreffen.

Nepinformatie, liegen en bedriegen

Al snel wordt het bedrijf HBGary Federal, expert op het gebied van beveiliging en het vergaren van informatie, gevraagd met een tegenreactie te komen. Samen met Palantir Technologies en Berico Technologies wordt gewerkt aan een strategie, waarbij er diverse adviezen worden gegeven.

Een van de tips is om de ruzie tussen vrijwilligers verder aan te wakkeren. “Misinformatie”, adviseren de bedrijven. “Genereer berichten rond acties om tegenstanders te saboteren of in diskrediet te brengen. Doneer nepdocumenten en wijs dan op de fouten.”

Dat misleiden kan ook verder worden doorgevoerd, luidt het advies. “Creëer zorg over de beveiligingsinfrastructuur. Genereer verhalen met exposure. Als het proces niet meer wordt vertrouwd dan is het met ze gedaan”, betogen de consultants. Ook het aanvallen van de serverinfrastructuur via internetcriminaliteit wordt als een optie gezien. Daarnaast zien de ‘experts’ veel heil in campagnes via de media, zodat doorsnee burgers bezorgd worden.

Zelf lekken

Maar het rapport lekt uiteindelijk uit, waardoor de plannen aan het licht komen. Duidelijk is dat de drie bedrijven maar wat graag aan de slag willen om Wikileaks het zwijgen op te leggen. De presentatie vond 3 december 2010 plaats en werd binnen 24 uur opgetuigd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie adviseerde dit.

Door het bekend worden van de de verdedigingsstrategie boet deze in aan effectiviteit. Hoe Bank of America met het 'probleem' Wikileaks omgaat is onduidelijk. De bedrijven Palantir en Berico hebben geen interesse in de klus meer en kiezen door de media-aandacht ervoor de banden met HB Federal te verbreken. Ook journalist Glenn Greenwald krijg van Palantir excuses. Hij werd aan Wikileaks gekoppeld en daarbij weggezet als 'probleem waar iets aan moet gebeuren'.

Anonymous

Naar verluid zit de hackersgroep Anonymous achter de het lek bij het beveiligingsbedrijf HBGary Federal. Die twee kampen kregen het eerder met elkaar aan de stok toen de onderneming claimde de identiteit van veel leden van het hackergilde te hebben achterhaald. Daarop volgde een hack, waarbij de club zo’n 60.000 e-mails buit wist te maken. Deze berichten zouden zondagavond worden vrijgegeven, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Stuxnet

Al zijn alle berichten nog niet publiek toch zijn er enkele nu al openbaar. Een voorproefje laat zien dat een e-mail bewijst dat HBGary over de Stuxnet-code beschikt en daar bij betrokken is.

HBGary heeft op de recente commotie nog niet gereageerd.