Heb je een Gmail-account dat je niet zo heel vaak bekijkt, dan heb je misschien mail van een Amerikaanse bank. In het eerste mailtje zit vertrouwelijke informatie en het tweede bevat het dringende verzoek om het attachment van de eerste mail niet te openen en het in zijn geheel weg te gooien. Misschien heb je ze ook wel direct weggegooid omdat je dacht dat het spam was.

Klanteninformatie

Op 12 augustus zond een medewerker van de Rocky Mountain Bank een e-mail naar een klant. Hij maakte twee grote fouten. Niet alleen voegde hij een attachment toe dat nooit verzonden had mogen worden, een bestand met informatie van zo’n 1300 klanten. Hij stuurde het ook nog naar een verkeerd e-mailadres; een Gmail-account van een onbekende gebruiker.

Na ontdekking van de fout werd er een tweede mail gestuurd, met het verzoek om de attachment niet te openen en om contact op te nemen. De onbekende Gmail-gebruiker heeft daar niet op gereageerd.

Vervolgens nam de bank contact op met Google, om van dat bedrijf de identiteit te vernemen van de ontvanger van de mail. Maar Google gaf die informatie niet zomaar prijs. Volgens de zoekgigant had de bank daar minstens een dwangbevel van de rechter voor nodig.

Rechter: deactiveren

Dat bevel is aangevraagd en eind vorige week heeft de rechter besloten dat het e-mailaccount gedeactiveerd moet worden. Bovendien moet Google de identiteit en contactgegevens van de gebruiker onthullen.

Het privacybeleid van Google vereist overigens wel dat het bedrijf eerst zelf contact opneemt met de gebruiker. Die kan dan namelijk bezwaar aantekenen tegen het sluiten van zijn of haar account.

Onschuldige gebruiker

De gebruiker is nergens van beschuldigd, maar de reacties op deze beslissing zijn toch heftig. “Het is schandalig dat de bank hierom heeft gevraagd en het is schandalig dat de rechtbank er op is ingegaan”, zegt John Morris van het Centrum voor Democratie & Technologie tegen Mediapost.

“Welk recht heeft die bank om het e-mailaccount van een volkomen onschuldige persoon op te laten heffen? De bank heeft zelf geblunderd en dan moet die geen rechtszaak aanspannen tegen twee onschuldige partijen.” Probeert Google dus met je in contact te komen, dan weet je nu waar het misschien over gaat.

Bron: Techworld.nl.