Politie en justitie gaan samen met de vier grote banken ING, ABN Amro, Rabo en SNS 'een front tegen internetcriminaliteit' vormen, schrijft De Telegraaf zaterdag. Zo moeten onder meer rekeningnummers van criminelen sneller worden geblokkeerd.

Vooral ING was erg laks

Fraudeurs weten door gebruik te maken van privacyregels van banken steeds vaker hun identiteit te verhullen. Ook kwamen banken tot nu toe te laat in actie. Zaterdagavond besteedt ook tv-programma Kassa aandacht aan die praktijken. Kassa stelt dat internetoplichters te lang hun gang kunnen gaan doordat de politie en banken onvoldoende samenwerken.

Vooral ING staat er om bekend laks te zijn met het blokkeren van rekeningen, aldus Kassa. Bij ING waren frauduleuze bankrekeningen negen maanden na de eerste melding nog actief.

Meldpunt

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie bevestigt tegen de Telegraaf dat er sinds kort een proef loopt met de ING, waarbij de politie wekelijks informatie verstrekt over verdachte bankrekeningen. De bank moet die rekeningen dan sneller blokkeren. Het plan is die samenwerking binnenkort uit te breiden naar de drie andere grootbanken. Bij het LMIO kwamen vorig jaar 40.000 aangiftes van internetfraude binnen.