Het nieuwe pinnen krijgt al snel een vervolg met het zogenaamde contactloos pinnen. De ING en ABN AMRO gaan beide gebruik maken van PayPass, dat in 2005 in Amerika werd geïntroduceerd en inmiddels in 41 landen wordt gebruikt. Het betaalsysteem dat is ontwikkeld door MasterCard is bedoeld om kleine betalingen snel en gemakkelijk af te rekenen zonder dat daar kleingeld bij komt kijken.

Betaalsysteem ondersteunt NFC

Betalers kunnen de pas kort langs het leesapparaat 'tappen' (vergelijkbaar met de OV-chipkaart) en hoeven daarbij geen pincode in te voeren. PayPass maakt gebruik van RFID-chips en kan in de toekomst ook gebruikt worden met smartphones die NFC (Near Field Communication) ondersteunen.

De onderliggende internationale standaard is ISO/IEC 14443, die ook gebruikt wordt voor identiteitspassen en biometrische paspoorten. Het is nog niet duidelijk welk encryptiesysteem de Nederlandse versie van PayPass gaat gebruiken.

Betaallimiet en daglimiet

De banken hebben besloten dat er zowel een betaallimiet als een daglimiet op het betaalsysteem komt. De exacte limieten daarbij zijn nog niet vastgesteld. “Het maximale bedrag dat kan worden afgerekend zal tussen de 10 en 25 euro gaan liggen. De limiet voor het gebruik per dag is vermoedelijk 2 keer. Bij een derde keer moet dan de pincode weer ingevoerd worden", meldt woordvoerster Marie-Louise Oster-Mazel van ING.

Het vervangen van de passen begint ergens midden 2013. “Dat verloopt via een natural flow. De pinpassen die dan sowieso moeten worden vervangen krijgen de nieuwe chip. Hetzelfde geldt voor winkeliers die hun betaalautomaten ook om de zoveel tijd moeten vervangen", aldus de zegsvrouw, die wel laat weten dat ING-klanten die de chip eerder willen hiervoor moeten betalen.

ING: 'MKB wil dit'

Volgens ING is de invoering in overleg gegaan met winkeliers. Zij willen af van het grote aantal betalingen met contant geld. Nog altijd 63 procent van alle betalingen bij de toonbank worden contant afgerekend. Oster-Mazel: “Het MKB wil dit. Er zullen minder rijen zijn en ook minder met contant geld betaald worden."

MasterCard laat in een persbericht weten blij te zijn met het besluit van de twee Nederlandse banken. “Een unieke ontwikkeling dat twee banken gelijktijdig het betaalsysteem invoeren. Dit is een grote stap voor Nederlandse consumenten en winkeliers. Nederland wordt daarmee het grootste PayPass-betaalland van Europa" schrijft Benelux-manager David Deschamps van MasterCard.

Chipknip blijft bestaan

Het PayPass-betaalsysteem is geen vervanger van de huidige chipknip. Dat oplaadbare systeem blijft in eerste instantie gewoon zitten op de pinpas. Wel kan PayPass gezien worden als tussenstap naar betalen via de smarpthone. Volgens beide banken zal tegen het einde van 2013 ook in Nederland met de smartphone betaald gaan worden.