Grote Nederlandse banken melden een enorme afname van de skimschade door het instellen van geoblocking van pinpassen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om met een gekloonde pas geld op te nemen buiten Europa. Binnen Europa zijn de meeste systemen inmiddels op de EMV-chip, zodat alleen met een (al dan niet gekloonde) magneetstrip geen transactie kan worden gedaan.

Significante daling

Bij ABN Amro is de schade door skimmen met 80 procent afgenomen, SNS Bank meldt zelfs een afname van 90 procent, blijkt uit navraag door Spits. ING bank wil geen percentages of cijfers geven, maar de daling van skimschade is significant, aldus de bank. ING is de laatste die de functie heeft geactiveerd. Vorig jaar meldde Rabobank kort na de uitrol van geoblocking al een afname van skimschade van 85 procent.

Geoblocking heeft wel enig effect op de gebruiksvriendelijkheid van de pas, een reden waarom ING er naar eigen zeggen er in eerste instantie niet aan wilde. Als een klant namelijk op vakantie buiten Europa gaat, moet hij of zij nu van te voren de pas voor dat continent tijdelijk deblokkeren.

In België is het systeem in januari 2011 al breed ingevoerd. Ook daar leidde dit tot een daling van 95 procent van het aantal skimminggevallen. De Nederlandse bankensector was vorig jaar april nog voorzichtig over het invoeren.

Gesteggel over skimschade

Over de daadwerkelijke omvang van de skimschade is trouwens wel onduidelijkheid. PricewaterhouseCoopers berekende recent die schade voor 2012 op 118 miljoen euro, vier keer meer dan de banken meldden. Maar volgens de banken was dat gebaseerd op een rekenfout, omdat veel passen preventief worden geblokkeerd. De verenigde Nederlandse banken zeggen zelf 29 miljoen euro skimschade te hebben geleden vorig jaar.

Overigens is ook de schade door interbankierfraude spectaculair gedaald, rapporteerden de banken in april. Die schade is in de tweede helft van 2012 plotseling met 60 procent gedaald, terwijl het daarvoor al jaren steeg. Oorzaak hiervan zouden verbeterde monitoring door banken en meer bewustwording over beveiliging en phishing bij burgers zijn.