Een Amerikaanse senator eist (PDF) daarom dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt of dit versleutelde platform wel door de beugel kan. Ze wil onder meer weten of het ministerie wel zijn werk kan doen als banken end-to-end versleuteld communiceren, zonder een backdoor.

Geen zorgen over compliance

Cloudplatform Symphony heeft het er misschien een beetje naar gemaakt, omdat het bedrijf impliceert dat door de beveiligde communicatie banken zich minder zorgen hoeven te maken over overheidsregulering. Op de (inmiddels verdwenen, hier de Google-cache) pagina over de mogelijkheden van financiële cryptografie meldt het bedrijf dat banken zich geen zorgen meer hoeven te maken.

"In het verleden waren communicatietools voor de financiële dienstverlening beperkt in hun bereik en effectiviteit door strikte compliance - waardoor het lastig is om te verbinden met je enorme business-ecosysteem", schrijft Symphony.

Maar ook: "We veranderen het communicatie-paradigma en stellen mogelijkheden beschikbaar om te communiceren en te samenwerken, zonder compromissen te maken op het gebied van beveiliging of door regels te omzeilen."

Overheidscontrole of crypto-paniek?

Volgens Symphony is de versleuteling noodzakelijk om klantgegevens te beschermen, maar de overheid denkt dat het eerder wordt gebruikt om aan regulering te ontsnappen. De vraag is dan ook of het verzet tegen symphony draait om fraudebestrijding - er is enige controverse rond het platform en in het recente verleden sjoemelende banken - of dat dit een nieuw front is in de Tweede Crypto-oorlog.