De banken hebben onder meer via de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overleg met Microsoft gehad over Windows XP. Microsoft stopt per 8 april met de ondersteuning van dat antieke besturingssysteem. Geschat wordt dat zo'n 10 procent van de consumenten nog XP gebruiken, en daarnaast zijn er nog tienduizenden overheidscomputers die afhankelijk zijn van XP.

De Nederlandse banken zijn juist begin dit jaar gestart met een nieuwe campagne die fraude met het internetbankieren moet tegengaan, met strengere regels voor consumenten. Die moeten zorgen voor een voldoende beveiligde computer.

Wel of niet gecompenseerd bij fraude?

Wel hebben de banken al eerder gemeld tegen Webwereld dat het probleem met XP van een andere orde is dan de standaard beveiliging en het op tijd patchen van software. Slachtoffers van fraude bij het internetbankieren die ook nog gebruik maken van Windows XP hoeven niet per definitie zelf de schade te betalen, maar echte standaardregels hieromtrent zijn er ook nog niet.

Microsoft heeft de banken, en ook andere bedrijven, inmiddels diverse middelen aangeboden om klanten (van webshops of internetbankieren) te waarschuwen dat zij per 8 april betalen of bankieren met een onveilig systeem. Onder meer zouden de banken van Microsoft een pop-up-notificatie kunnen krijgen die voorgeschoteld kan worden aan internetbankierders die met XP inloggen op de bankenwebsites.

ING: Geen gebruik van XP-pop-up

Maar ING kiest daar niet voor, zegt woordvoerder Ronald van Buuren. "We zullen gebruik maken van onze eigen communicatiemiddelen. Daarin zullen we wel verwijzen naar de website van Microsoft, maar we zullen geen gebruik maken van de pop-up." ING start maandag met de campagne.

Rabobank is vandaag met de campagne begonnen, terwijl in eerste instantie de banken op een lijn leken te zitten met de startdatum. Rabobank heeft een pagina opgezet voor klanten.

Rabobank gaat komende weken ook via andere kanalen de XPocalypse-boodschap verspreiden. Naast het bericht op onze eigen website gebeurt dat ook via berichten via de berichten-inbox van onze klanten en een pop-up scherm in internetbankieren dat dus na inloggen te zien is", zegt woordvoerder Kees Nanninga.

De pop-up is niet afgenomen van Microsoft, zegt Naninga. "We informeren onze klanten dus vanaf heden zelf breed via diverse kanalen en maken daarom geen gebruik van de door Microsoft geboden mogelijkheid."

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in deze maanden onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!