De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft hiervoor samen een intentieverklaring getekend met het NHTCC. De samenwerking moet het in de nabije toekomst mogelijk maken bestaande en nieuwe verschijningsvormen van high tech crime tegen te gaan, zo verklaren de partijen. Bij de NVB zijn onder meer ABN Amro, de Bank Nederlandse Gemeenten, Fortis, de Friesland Bank, ING, Interpay, de Postbank, SNS en de Rabobank betrokken.

De samenwerking met het NHTCC bestaat uit het preventief uitwisselen van informatie over nieuwe oplichtingsmethoden die tegen banken worden gebruikt. Ook wordt onderzocht welke aanvullende acties mogelijk zijn in de bestrijding van internetoplichting van banken. Met de opkomst van het internetbankieren worden banken en internetgebruikers een interessant prooi voor oplichters.

Vorige maand werd de Postbank nog het slachtoffer van oplichters. Via een Engelstalig e-mailtje, dat zogenaamd van de Postbank afkomstig was, probeerden onbekenden persoonsgegevens van Postbank-klanten te ontfutselen. Justitie is nog bezig met het onderzoek naar de daders.

Het NHTCC is een organisatie die vorig jaar is opgericht op initiatief van de ministeries van Justitie, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Via het NHTCC wordt geprobeerd om ict-gerelateerde misdaden in kaart te brengen.