In een reactie op het bericht van Webwereld vanmorgen waarin wordt geciteerd uit een onderzoeksrapport van PricewaterhouseCoopers, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken dat daarin een denkfout is gemaakt waardoor de schade van skimming vier maal zo hoog wordt geraamd dan de banken eerder naar buiten brachten. “De berekening van PwC is onjuist”, zegt de NVB.

Verbazende cijfers over skimming

PwC deed op verzoek van minister Plasterk een onderzoek naar identiteitsfraude en vond tot zijn eigen verbazing cijfers over skimming die vier maal zo hoog waren dan de banken eerder naar buiten brachten. De NVB doet die berekeningen van PwC nu af met “niet juist”.

“De NVB en de Betaalvereniging vermoeden dat dit verschil is veroorzaakt door een denkfout van PWC”, schrijven de NVB en de Betaalvereniging Nederland in een verklaring. “Banken blokkeren namelijk preventief grote aantallen bankpassen bij skimming of het vermoeden daarvan. Daardoor wordt misbruik zoveel mogelijk voorkomen. Niet alle passen die geblokkeerd zijn, zijn geskimd of leiden tot daadwerkelijke schade.”

'Volstrekt onjuist schadebeeld'

De NVB en de Betaalvereniging zeggen te “betreuren” dat de onderzoekers niet even contact hebben gezocht, “waardoor een volstrekt onjuist schadebeeld is ontstaan.” De NVB hamert erop dat de schade aan skimming juist een dalende trend vertoont. “Deze dalende trend zet zich gelukkig in 2013 voort doordat alle grote banken ‘geoblocking’ hebben ingevoerd, alle passen zijn voorzien van een chip en preventieve maatregelen op betaalautomaten zijn aangebracht.” Binnenkort komt de NVB met nieuwen schadecijfers.