Dat meldt de Consumentenbond in de nieuwste uitgave van de Geldgids. "De ING slaat de gebruikersnaam onversleuteld op in een 'cookie' op de pc van zijn klanten als die 'gebruikersnaam onthouden' aanvinken. In Internet Explorer 11 is het zelfs mogelijk om de gebruikersnaam én het wachtwoord van ING-bankieren op te slaan", foetert de Consumentenbond.

Robeco is aangesproken door de Consumentenbond op het onversleuteld versturen van de inloggegevens en kreeg daar een opmerkelijk antwoord op. "Volgens de klantenservice van Robeco kan een ander daar niets mee: 'want om in te loggen is ook een e-mailadres nodig'. Maar die staat juist boven de e-mail."

Banken hebben 'rare regels'

Andere voorbeelden: "In de voorwaarden van SNS en de RegioBank staat dat de klant ervoor moet zorgen dat anderen de gebruikersnaam en wachtwoord niet kunnen zien als deze worden ingetoetst, maar vervolgens staat de gebruikersnaam wel open en bloot in het invulveld en is dit niet afgeschermd door de bank."

Volgens de Consumentenbond hebben de banken ook 'rare regels'. Zo worden klanten van banken gemaand nooit via een link in een e-mailbericht in te loggen, maar krijgen klanten van de ING blijkbaar soms een legitieme e-mail waarin een link is opgenomen naar de banksite.De bond heeft contact opgenomen met een aantal banken over wonderlijke regels. "Een aantal onredelijke voorschriften als 'nooit internetbankieren via de wifi' of 'elke dag controleren waar je bankpas is' zijn daarbij komen te vervallen."

Webwereld heeft vragen uitgezet bij de diverse banken over de bevindingen van de Consumentenbond.