Daarom pleit René Steenvoorden, de CIO van Rabobank, voor een uitbreiding van de classificatie “staatsgeheim” die op dergelijke gedeelde informatie moet worden geplakt. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Hij deed in Newsroom, het nieuwscafé van het FD en BNR, een oproep daartoe aan minister Opstelten.

'Informatie komt bij criminelen terecht'

Steenvoorden is bang dat informatie over de aanpak van cybercrime via de overheid vatbaar wordt voor de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). “‘Het is belangrijk elkaar op de hoogte houden en dat doen we ook vol overtuiging. Maar van bepaalde kwetsbaarheden of aanvalstrategieën wil je niet dat ze op straat komen te liggen”, zegt Steenvoorden in het FD.

De informatiedeling wordt door de banken al gedaan via het twee jaar oude Cyber Security Centrum CSC. Maar dat maakt die informatie beschikbaat voor opvragingen via de Wob. In Newsroom zei Wil van Gemert, de directeur Cyber Security bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat hij voor die argumenten “tot op zekere hoogte” begrip heeft. Maar Van Gemert wijst erop dat de burgers wel het recht hebben te weten wanneer het digitale betalingsverkeer is gehackt en wat daar de consequenties van zijn.