"Bij ons kun je allerlei opleidingen volgen, van een cursus Word of een cursus Excel tot een volledig traject dat leidt tot systeembeheerder."

Omgeving(en)

"We hebben ongeveer negentig medewerkers, verspreid over meerdere vestigingen in het land. Ik ben de enige systeembeheerder, al heb ik een collega die zich specifiek toelegt op het installeren van de cursussystemen. In de lokalen staan pc's, en de trainingen worden als virtuele pc's, VPC's, aangeleverd door de leveranciers.

Buiten de lokalen om hebben we een server of tien. Daarop draait een Windows Server 2003-domein, met Exchange 2007 mailserver, en nog twee SQL-servers draaien en een server met IIS. Die laatste draait de inhoud van onze services-tak, die bieden een dienst waarbij bedrijven een eigen cursustraject kunnen uitstippelen.

We hebben de omgeving voor de klaslokalen en onze eigen omgeving fysiek gescheiden. Reden daarvoor is dat we ook beveiligingscursussen geven, en het is niet handig om je eigen omgeving gekoppeld te hebben aan eentje waar mensen leren om een firewall te omzeilen. Soms is die scheiding onhandig, en beheer je twee locaties ondanks dat je in hetzelfde gebouw zit. Maar dat is een bewuste keuze geweest.

De images van de opleidingen in lokalen verversen we regelmatig. Na ongeveer drie á vier keer gebruikt te zijn, worden de systemen met een ghost-image weer teruggezet naar de oorspronkelijke staat.

Collega-systeembeheerders krijgen bij ons ook cursussen. Ik probeer tijdens de trainingen onzichtbaar te zijn. Ik hoef dus niet ter overstaan van de cursisten een voorbeeldfunctie te geven. Als ik niet onzichtbaar ben, is dat omdat er iets goed mis is gegaan."

Tools

"Ik ben niet echt van de tooltjes. Ik heb te vaak meegemaakt dat je uiteindelijk niets aan een tooltje hebt, en dat het toch neerkomt op eigen kennis. Tooltjes kunnen wel handig zijn, maar dan heb je het meestal over een tooltje dat voor een specifiek doel is gemaakt."

Leuk en minder leuk

"Het is elke keer anders, en dat vind ik het leukst aan dit werk. Dan ben ik bezig om een nieuwe training draaiende te krijgen, en een andere keer ben ik een probleem met de SQL-server aan het oplossen. We hebben vestigingen in Eindhoven, Amsterdam, Den Bosch en nog een taaltraining-tak in Nijmegen, dus daar kom ik ook nog wel eens.

Het werk heeft ook nadelen. Afgelopen zondag zou ik 'even' een nieuwe firewall installeren. Dat bleek minder eenvoudig dan ik dacht. Uiteindelijk heb ik de oude firewall weer aangezet om te kijken waar het fout gaat in de import-export. Je bent dan dus een hele zondag bezig, zonder voor je gevoel iets bereikt te hebben. Je hebt een hoop geleerd, maar er staat geen nieuwe firewall. Op zondag had ik eigenlijk wel leukere dingen willen doen en dat geeft ongeveer hetzelfde gevoel als er iets omvalt op vrijdagmiddag om vijf voor vijf. Je kunt dan niet zomaar zeggen 'ik zie maandag wel verder'. Soms zit je in dit werk op een dood spoor. Gelukkig zijn er recent geen grote storingen geweest, even afkloppen. Maar je weet dat als je in de ict gaat werken, er altijd iets kan gebeuren en dat je er dan mee bezig moet."

Werken met trainers

"De trainers weten natuurlijk heel veel van ict. Bij ons is de cultuur een beetje dat iedereen met een idee kan komen, en als het een goed idee is, voeren we het ook uit. Een trainer heeft zelf uiteraard veel kennis over zijn eigen onderwerp, en ze komen dan ook regelmatig met ideeën. We moeten dan wel kijken of zo'n idee uit te voeren is zonder dat andere dingen moeilijker lopen, maar dat is zelden een technische afweging. Zo heeft Citrix bijvoorbeeld een product waarmee je virtuele machines kan beheren en draaien, en er wordt af en toe voorgesteld om een mooie zware server te bouwen waarop alle trainingen draaien. Vanuit Citrix is dat prima te doen, maar Microsoft dicteert bijvoorbeeld bij nieuwe trainingen dat ze op Hyper-V draaien. Je bent niet voor niks een Microsoft Gold-partner, dat moet je uitstralen. Een centrale Citrix-server was geen oplossing voor het totaal.

Ook willen ze vaak willen hun eigen VPC's installeren voor specifieke cursussen, en dat is meestal geen probleem. De geleverde VPC's van Microsoft zijn niet voor een specifiek doel geschreven. Een trainer Development die opleidt in Silverlight heeft bijvoorbeeld niet de beschikking over een specifieke Virtual PC die voor Silverlightopleidingen bedoeld is. Het is voor maatwerk handig als een docent zijn eigen VPC kan installeren. Dat wil trouwens niet zeggen dat trainers koste wat het kost hun dingen erdoor drukken. Alles gaat in overleg met mij. Ze helpen ook mij, want de training kan goed gegeven worden." Bron: Techworld