Onderzoek van de non-profit handelsorganisatie CompTIA ter bevordering van de belangen van IT heeft uitgewezen dat de helft van de bedrijven wereldwijd IT-beveiliging nu echt als prioriteit zien. Twee jaar geleden was dat nog maar 35%. De verwachte groei voor 2012 is dat het percentage zelfs naar 62% zal schieten. Veel organisaties worstelen echter nog met de bestrijding van de wat meer geavanceerde dreigingen.

In het rapport over het onderzoek staat ook dat veel respondenten aangeven sociale netwerken, een grotere afhankelijkheid van webgebaseerde applicaties en de steeds geavanceerdere cybercriminelen als grootste dreigingen zien.

Afhankelijk

Adjunct-directeur van de onderzoeksafdeling van CompTIA Tim Herbert stelt dat “IT-beveiliging organisaties steeds meer beïnvloedt, doordat een steeds groter deel van de functionaliteit in de bedrijven afhankelijk wordt van IT.”

Daarnaast “investeren organisaties veel in nieuwe oplossingen om werknemers te allen tijde toegang te verschaffen tot hun data, waardoor veiligheidsoverwegingen opnieuw gewogen worden vanwege de resulterende potentiële kwetsbaarheden”, zegt hij. Het gebeurt echter nog steeds vaak dat bedrijven zich pas bewust worden van het belang van beveiliging als ze een keer plat hebben gelegen.

Oorzaken betere beveiliging

Verder gaf 55% van de bedrijven aan dat het beveiligingslandschap in organisaties verbeterd is door betere technologie, 41 procent door beter IT-personeel, 36% vond dat het door strakkere beveiligingsprocedures en policies komt en 33% wijst een betere inlichting van de eindgebruiker als (deel van de) oorzaak aan.

Bron: Techworld