Dit blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer (pdf) van onderzoeksbureau Ernst & Young. Topmanagement vergelijkt online veiligheidsrisico's met klassieke bedrijfsrisico's. Daardoor gaat de aandacht eerder uit naar fraudebestrijding dan dat er gelet wordt op kwaadwillenden die gegevens willen stelen of het interne netwerk willen binnendringen. De jongere generatie managers is zich veel bewuster van dergelijke risico's.

Dit komt volgens het bureau doordat de jongste generatie is opgegroeid met internet. Daardoor zouden ze zich meer bewust zijn van de mogelijke beveiligingsproblemen. Het niet-technisch betrokken management zou niet op de hoogte zijn van de gevolgen van internetcriminaliteit. Daardoor kan deze vorm van criminaliteit gedijen.

Meer computerinbraken

Uit het onderzoek blijkt dat in de laatste maand van 2008 meer bedrijven te maken hadden met met computerinbraken dan in voorgaande jaren. Toch wordt er verwacht dat er dit jaar minder wordt uitgegeven aan beveiliging dan in voorgaande jaren.

De toename van bedreigingen is volgens Ernst & Young onder meer te wijten aan de Conficker worm die sind oktober vorig jaar rondwaart. Veel bedrijven zouden kwetsbaar zijn geweest voor dit virus omdat een belangrijke beveiligingsupdate niet was uitgevoerd. "Dit geeft wel aan dat de inrichting van een gedegen ICT-beveiligingsproces voor ondernemingen van cruciaal belang was, is en blijft", concluderen de onderzoekers.