Uit een onderzoek dat Pineapp uitvoerde onder 400 grote en middelgrote organisaties in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de helft van de bedrijven klachten heeft over de manier waarop hun spamfilters omgaan met plaatjesspam.

Pineapp stelt dat traditionele spamfilters niet in staat zijn om dit type spam adequaat te weren. Dergelijke spamfilters zijn bijvoorbeeld contentgebaseerd, scannen mails op url's of maken gebruik van Bayesiaanse of heuristische technieken.

Uit het onderzoek van de Britse netwerkbeveiliger blijkt dat de problemen met het weren van plaatjesspam een zware belasting vormen voor de bandbreedte- en opslagcapaciteit.

Daarnaast melden de respondenten frustratie bij eindgebruikers (44 procent), een toegenomen kans op malwareproblemen (42 procent), productiviteitsverlies (36 procent) en juridische gevolgen (32 procent). Slechts 1 procent van de ondervraagden stelt dat plaatjesspam geen problemen oplevert.

Hoewel spammers de laatste tijd actief op zoek zijn naar alternatieven voor image-spam (zoals spamberichten met pdf- of Excel-bestanden), maakt plaatjesspam volgens Pineapp nog altijd tot 50 procent van alle junkmail uit. Bron: Techworld