Microsoft is gezwicht voor een storm aan kritiek vanuit het bedrijfsleven nadat het meldde dat machines met Windows 8.1 voor Patch Tuesday in mei moeten worden voorzien van Update 1. Zonder die update kunnen sysadmins geen patches meer installeren, zo meldde Microsoft.

Maar nu krijgen diezelfde sysadmins drie maanden extra tijd, terwijl consumenten met Windows 8.1 wel worden gedwongen binnen enkele weken de Update 1 te installeren.

Flink mis bij uitrol Update 1

Het ging direct flink mis bij de uitrol van Windows 8.1 Update 1 voor zakelijke gebruikers. De servers die door de sysadmins worden gebruikt om patches en updates op te halen bij Microsoft en vervolgens binnen de organisatie uit te rollen (Windows Server Update Services, WSUS) bleken de versleuteling van de update niet goed te kunnen uitlezen. Daarop trok Microsoft de update terug.

Microsoft heeft nu een nieuwe versie van de Update uitgebracht die de versleutelingsbug oplost. Daarnaast meldt Microsoft dat het afstapt van zijn eerdere plan om iedereen te dwingen voor 13 mei te upgraden, onder druk van woedende klanten. De ondersteuning voor Windows 8.1 zonder Update 1 blijft nu intact tot 12 augustus.

Zakelijke klanten krijgen tot 12 augustus de tijd

Dat betekent dat zakelijke klanten tot 12 augustus nog patches krijgen voor het systeem zonder Update 1 om eventuele veiligheidslekken te dichten. Dat geldt ook voor de Windows Server 2012 R2 Update en de Windows Embedded 8.1 Industry Update.

Consumenten moeten wel voor 13 mei upgraden. Microsoft vindt de nieuwe update het fundament waarop nieuwe patches worden afgestemd en neemt dus volledig afscheid van Windows 8.1, oude versie.

Consumenten moeten wel opschieten

Overigens kunnen consumenten er ook niet makkelijk omheen: Windows Update dat aanslaat bij de beschikbaarheid van nieuwe patches, laat steevast alleen Windows 8.1 Update 1 zien totdat die update daadwerkelijk is geïnstalleerd.

Probleem is wel dat ook veel consumenten klagen over problemen bij het downloaden en/of installeren van Update 1. Daarop heeft Microsoft voor zover bekend nog geen reactie op gegeven.