"Yankee Group verwacht dat Vista de markt voor anti-spyware en desktopfirewalls aanzienlijk zal laten krimpen", schrijft Yankee-analist Andrew Jaquith in een maandag gepubliceerd rapport.

Niet alleen worden makers van antispywaresoftware en firewalls getroffen, ook zal het nieuwe besturingssysteem er volgens de analist voor zorgen dat de noodzaak voor versleuteling en inbraakpreventiesoftware afneemt, zo meldt Cnet.

De Yankee Group merkt wel op dat Vista geen impact zal hebben op de markt voor antivirussoftware – met 2,6 miljard dollar omzet de grootste markt voor beveiligingssoftware voor Windows-pc's.

Dit omdat het nieuwe besturingssysteem geen antivirusfunctionaliteit bevat; wel gaat Microsoft binnenkort van start met de separate verkoop van zijn nieuwe Windows Live Onecare-antivirussoftware.

Overigens kraakt de analist ook een kritische noot over de nieuwe beveiliging in Vista. "Het is duidelijk dat het Vista-gebruikers enorm zal irriteren", aldus Jaquith.

Volgens de analist zal de verbeterde beveiliging in Vista namelijk ten koste gaan van het gebruiksgemak. Functies zoals het standaard geactiveerde user account control geven gebruikers minder vrijheid.

De analist raadt bedrijven vanwege de 'babbelzieke beveiliging' van Vista aan om tot 2008 Windows XP SP2 te blijven gebruiken. Voor de veiligheid, zo voegt Jaquith toe, moeten bedrijven die hun hardware upgraden ook de dual-boot Intel Mac van Apple overwegen. Bron: Techworld